Over Heritage riemen

 

 

Heritage riemen zijn op maat gemaakte riemen en deze maken wij van bridle leather. Dit leer wordt al sinds de Romeinse tijd in Devon, Engeland gelooid op een traditionele manier. De runderhuiden worden met eikenschors in kuipen gelooid. Het looiproces is in eeuwen nauwelijks veranderd en kost veel tijd, het neemt al gauw een jaar in beslag.

Na de looiing worden de huiden geschaafd en nagelooid om het leer zachter te maken en een lichtere kleur te geven. Het leer is nu klaar om afgewerkt te worden.

De afwerking wordt met de hand gedaan gebruikmakend van klassieke handgereedschappen. Het leer wordt aan beide kanten gevoed met traditionele oliën en vetten, waardoor het leer soepel en sterk wordt.  Een belangrijk kenmerk van bridle leather.

Van dit eerste klas leer maken wij in ons atelier op ambachtelijke wijze riemen. De riemen worden met een antiek ploegmes uitgesneden. Daarna worden de kanten van de riem met een kantmes ronder gemaakt. De gesp wordt er met de hand aangestikt, hierdoor zit de gesp enorm vast. 

Messing gespen maken het plaatje compleet.

Deze combinatie van traditioneel gelooid leer en ambachtelijk gemaakte riemen maakt dat er een bijzondere riem ontstaat van een buitengewone kwaliteit.

Door het gebruik van natuurlijke wassen en oliën kan er na een tijdje een witte waas over het leer komen. U kunt dit gewoon wegpoetsen met een zachte katoenen doek. Dit is een teken van eerlijk en echt bridle leather.

Leer is een natuurproduct, waardoor het karakter en de uitstraling per riem kan verschillen. Elke riem is dan ook uniek.  

Heritage riemen worden met de hand per klant op maat gemaakt, het herroepingsrecht is hierop dan ook niet van toepassing.