Over de makers

Wij zijn de 2e generatie Atelier De Groot en maken riemen. Wij zijn Jan Gerhard en Martha de Groot, broer en zus.

Ons bedrijf bestaat al sinds 1965. Pa en ma De Groot begonnen in Grou een schoenreparatie bedrijf. Hier werd Jan Gerhard geboren. Na een paar jaar verkochten ze het bedrijf en kochten ze een schoenmakerij in Harlingen.
Er werden schoenen gerepareerd en in de winter werden er veel schaatsen verkocht. Daarnaast maakten onze ouders leren bellenhangers voor een friese arreslee, tassen voor de douane en natuurlijk de onderdelen van leer voor de friese schaatsen.
In Harlingen werden dochter Martha en later zoon Klaas Hidde geboren.


   

Jan Gerhard was vaak in de werkplaats bij zijn ouders te vinden, hij volgde diverse opleidingen en begon al gauw mee te werken in het bedrijf. Martha ging de administratieve kant uit en was later werkzaam op de afdeling Personeelszaken van een papierverwerkend bedrijf. Na een aantal jaren ging het toch kriebelen en ging zij samen met haar moeder een opleiding Leerbewerken volgen in Den Bosch. Hier leerden ze het ontwerpen en maken van klein lederwaren en tassen. Aangestoken door hun enthousiasme begon ook Jan Gerhard hier zich in te verdiepen. Al gauw stonden er zelfgemaakte riemen en tassen in de winkel te koop. Ook verkochten wij onze tassen en riemen op verschillende beurzen als de Home & Garden en La Table in Naarden. Door de ervaring opgedaan tijdens deze beurzen en in de winkel specialiseerden we ons op het maken en verkopen van op maat gemaakte leren riemen.


We houden van duurzaam leer met een verhaal. Leer van Europese looierijen, vaak familiebedrijven die al meerdere generaties bestaan. Onze Heritage riemen maken wij van bridle leather. Dit leer wordt al sinds de Romeinse tijd in Devon, Engeland gelooid op een traditionele manier. De runderhuiden worden met eikenschors in kuipen gelooid. Het looiproces is in eeuwen nauwelijks veranderd en kost veel tijd, het neemt al gauw een jaar in beslag. De afwerking wordt met de hand gedaan gebruikmakend van klassieke handgereedschappen. Het leer wordt aan beide kanten gevoed met traditionele oliën en vetten, waardoor het leer soepeler en sterk wordt. Een belangrijk kenmerk van bridle leather. Van dit prachtige leer maken wij in ons atelier op ambachtelijke wijze riemen. Messing gespen maken het plaatje compleet. Het leer voor de Stoerens en Hebbich riemen wordt in Duitsland gelooid, ook weer met plantaardige looistoffen.


Handgemaakte riemen maken van prachtige eerlijke materialen voor mensen die dat kunnen waarderen, dat is onze drijfveer.

 

Linker foto met dank aan Mr Alan D.W. Humphries, The Art of Leather.